home
Proiectul PALTIN - Consilii, tineret, participare - Participarea TINerilor la Administrarea Locală acum
6ani
Crişan 2005 - Reuniune în Deltă
Ce este un Consiliu?

Ce este un Consiliu al Copiilor sau Tinerilor?

Consiliile locale ale tinerilor sunt cadrul în care ei pot sa-si exprime parerile si sa-si realizeze proiectele proprii. Ele functioneaza, în general, dupa modelul consiliilor locale (ale adultiilor).

Adresata în primul rînd tinerilor de 13-16 ani, initiativa înfiintarii unor consilii locale ale copiilor si tinerilor prin care sa li se asigure acestora posibilitatea de a-si exprima nemijlocit parerile si aspiratiile, de a-si formula si pune în aplicare propriile proiecte, care sa raspunda nevoilor lor proprii s-a dezvoltat îndeosebi dupa 1979, Anul International al Copilului, (când a luat fiinta si primul consiliu, la Schiltigheim, în Alsacia).

La ce bun un Consiliu Local al Tinerilor?

Consiliul Local al Tinerilor constituie mai mult decât un exercitiu practic al procedurilor alegerilor democratice. Acesta ar fi rezultatul minimal al organizarii alegerilor.

Consiliul Local al Tinerilor, constituit prin optiunea colegilor din localitate, îi confera o legitimitate si o reprezentativitate care îl îndreptatesc sa formuleze propuneri si sa initieze activitati în interesul celor care l-au ales si al întregii comunitati.

Ei pot sa ceara ca autoritatile locale sa îsi defineasca o politica de tineret, pot contribui la elaborarea acesteia si la punerea ei în aplicare.

Practic, membrii Consiliului Local al Tinerilor au posibilitatea sa exprime asteptarile si cerintele colegilor pe lânga autoritati si, pe masura posibilitatilor lor, sa initieze actiuni proprii în vederea satisfacerii acestor asteptari si cerinte.

Tinerii membri ai Consiliului Local al Tinerilor au a descoperi probleme si a propune solutii privind viata copiilor, tinerilor si a întregii comunitati. Ei vor trebui sa se informeze în legatura cu aceste probleme, sa le studieze, sa identifice solutii si sa elaboreze programe de actiune pe care, împreuna cu cei care i-au ales, urmeaza sa le realizeze.

Cum lucreaza consilierii?

A fi membru al unui consiliu local al tinerilor este o activitate complexa, ce necesita timp, concentratie si multa imaginatie. Consiliul functioneaza pe baza unui regulament propriu. Chiar consilierii îl elaboreaza si îl adopta, si tot ei urmeaza sa-l respecte.

Consilierii se întâlnesc de mai multe ori pe an în plen, uneori cu Primarul-adult pentru a propune diverse proiecte. În perioada dintre doua sedinte plenare, ei pot lucra grupati pe comisii pentru a concretiza cu ajutorul serviciilor publice competente din cadrul primariei, proiectele asupra carora au decis împreuna, în mod autonom.

Consilierii participa adeseori la reuniuni regionale, nationale sau internationale. Membrii consiliului local al tinerilor dispun de mijloace necesare pentru a realiza o activitate foarte serioasa si eficace în masura în care reusesc sa le obtina. Se poate conta pe asistenta Primariei, a Consiliului Local, a Inspectoratului scolar,  Asociatiei MASTER Forum a altor parteneri.

Dupa alegeri, membrii Consiliului Local al Tinerilor vor beneficia de un program de formare.

Consiliul Local al Tinerilor are a raspunde în fata alegatorilor. Periodic - macar o data pe an - ar trebui sa organizeze o reuniune publica în care sa îsi prezinte realizarile în fata electoratului. Are de asemenea raspunderile care îi revin din angajamentele pe care si le asuma- fata de parteneri, finantatori, sponsori.

 

Hartă Consilii PAL-TIN - România

DOCUMENTE

Foto
Despre PAL-TIN
Ce este un Consiliu?
De ce PAL-TIN?
Înfiinţarea unui consiliu
Oamenii
încă 1...
Consilii
Reuniuni
Pănicel 2011
Şumuleu Ciuc 2007
Buşteni 2006
Crişan 2005
încă 6...
Media
Pliante şi afişe
Fotografii
Ziarele reuniunilor
Ghiduri
MASTER Forum
Contactează-ne Copyright Asociaţia MASTER Forum 2005-2011 | Puteţi refolosi toate materialele cu indicarea sursei www.paltin.ro